Održana radionica “Projektni menadžment i klimatske promene”

Adaptacija na klimatske promene mora da započne sa lokalnog nivoa, primenom sistema odozdo na gore, ne čekajući da nas globalni propisi podstaknu na akciju, jedan je od zaključaka radionice pod nazivom “Projektni menadžment i klimatske promene”. Radionica je održana 9. i 10. decembra 2021. u hotelu Šumadija u Beogradu.

Tokom prvog dana svi učesnici su imali priliku da učestvuju na interaktivnom kursu koji je vodila doc. dr Ivana Šekler kroz sve faze projektnog ciklusa, počev od identifikacije ideje, planiranja projekta pa sve do završnih faza realizacije koje obuhvataju monitoring i evaluaciju. Učesnici su tokom drugog dela ovog kursa bili podeljeni u grupe koje su na licu mesta osmišljavale akcioni plan i matricu logičkog okvira za rešavanje konkretno zadatih problema.

Početak drugog dana je bio rezervisan za pregled javnih politika koje se tiču klimatskih promena.Prezentaciju na temu rodne ravnopravnosti I klimatskih promena održala je Nevena Milošević nakon koje su se razvile diskusije o uticaju na rodnu ravnopravnost i pogođenost žena posledicama klimatskih promena. Poslednji deo radionice protekao je u prezentaciji studija slučaja adaptacije lokalnih zajednica na klimatske promene i priču o generalnim rizicima od njihovih posledica.

Radionica ima za cilj osnaživanje osposobljenosti učesnika za pisanje i implementaciju projekata kojima bi se rešavali problemi uzrokovani klimatskim promenama i organizovana je u okviru projekta KlimAdapt21 koji se realizuje u okviru programa EKO-SISTEM, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *